„1 Septembrie – Începutul Anului Bisericesc și Sfințirea Timpului”

Cuvinte duhovnicești Septembrie 1, 2021

1 septembrie - „Începutul indictonului şi al anului bisericesc”

~ Părinţii de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea au stabilit ca anul bisericesc să înceapă la 1 septembrie. 

~ Considerentul acestor sfinți părinţi a fost legat de un amănunt biblic – începutul activităţii de propovăduire a Evangheliei de către Mântuitorul - la începutul lunii septembrie. 

~ După calendarul iudaic, intrarea în sinagoga din Nazaret a Mântuitorului a fost în luna a şaptea, numită Tişri – septembrie (Luca 4,14-19).  

~ Primele cuvinte ale Mântuitorului Hristos, rostite în sinagoga din locul său natal au anunţat marea operă mântuitoare pentru neamul omenesc: 
„Duhul Domnului peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor, să vestesc anul milei Domnului” (Luca IV, 18-19).

~ 1 septembrie nu este o reminiscenţă din cultul iudaic, ci este momentul în care Dumnezeu a sfinţit timpul!

~ De mai bine de 1800 de ani, această zi este considerată început al unui nou an – liturgic, mai ales. Liturgic, pentru că toate cele trei mari perioade – Octoih, Triod, Penticostar, toate cărţile de cultul şi, în principal, cele 12 Minee, au ca referinţă 1 septembrie.

~ Prima zi a calendarul constantinopolitan se numea "indicton", adică prăznuirea momentului în care Dumnezeu a început crearea lumii.

~ Biserica a avut, prin cultul liturgic, ceasornicul propriu. Așadar, Ceaslovul *(Orologier, Orologhion) are în componenţa sa Ceasul I, Ceasul III, Ceasul VI şi Ceasul IX.... Rugăciunile de la masă, de dimineață sau seară, de la miezul nopții... pentru că aşa îşi calculau primii creştini timpul – după o
orele de rugăciune!

+++++

Revenind la creștinii zilelor noastre, vă rog pe fiecare să aveți în casă un ceaslov, pe care să îl deschideți zilnic și să citiți din el cu evlavie, căci mulți sfinții s-au născut citind acele pagini pline de dulceață duhovnicească!

Și nu uitați să puneți început al mântuirii zilnic căci ne știe Domnul și neputințele noastre dar si râvna.
Amin!

Citește alte articole despre: „Rânduiala sfântă a timpului liturgic”